Med effektiv behandling kan hiv inte överföras vid sex. Här kan du läsa mer om den medicinska revolutionen och lyssna på personer som lever med hiv. Var med och stoppa stigmat – delad kunskap är makt.

"Det är en annan typ av verklighet vi lever i idag."
Erik och Lars Granebjer pratar relationer i Hivpluspodden – nytt avsnitt ute nu!

Hivpluspodden

Delad kunskap är makt

Det finns effektiv behandling. Med den kan hiv inte överföras vid sex. För oss som lever med hiv, forskar om hiv och arbetar med hiv är det självklart – men 6 av 10 svenskar har inte koll. Tillsammans kan vi ändra på det.

Läs mer

Nollrisk är vetenskapligt fastslaget

Forskningen har ställt frågan om överföringsrisk bortom all tvivel. Med effektiv behandling finns det ingen risk att hiv överförs – #it is very clear that the risk is zero" säger professor Alison Rodger som står bakom Partner 2-studien som publicerades i den medicinska tidskriften The Lancet 2019. Hon kallar resultaten för fantastiska: ”This very much puts this issue to bed.”

Läs mer

Magnus Gisslén och Linda Palhamn i Hivpluspodden

Magnus Gisslén: ”Jag är stolt över hur hivvården fungerat”

Hivpluspodden, avsnitt #1 (2022). Magnus Gisslén, professor och överläkare vid Sahlgrenska, pratar om förändring över tid med anledning av att det var 40 år sedan hiv upptäcktes i Sverige. Vi pratar om hur det var när kombinationsbehandlingarna kom, stigma och mycket annat.

Läs mer

Undetectable = Untransmittable

Forskningen står bakom den globala kampanjen U=U, Undetectable = Untransmittable. Med effektiv behandling blir mängden hiv omätbar – du blir undetectable. Då kan du inte överföra hiv sexuellt till någon annan, oavsett kondom – det är untransmittable.

Läs mer

Lars och Erik Granebjer Hivplus

"Det känns irrelevant vad en person har för hivstatus"

Nytt avsnitt av Hivpluspodden! Zero discordant är ett begrepp som finns på engelska men har inte någon riktigt bra översättning till svenska. Det betyder att den ena personer lever med hiv och att den andra inte gör det. Några som har erfarenhet av det här är Lars och Erik Granebjer som varit ett par i 15 år.

Läs mer

Risken för sexuell överföring är noll

Även Folkhälsomyndigheten är tydliga med att det inte finns någon risk att hiv överförs via samlag, om personen som lever med hiv lever har välinställd behandling. Den uppdaterade bedömningen görs utifrån aktuellt kunskapsläge och forskning.

Läs mer

Behandling som prevention

Effektiv behandling innebär 100 procents skydd mot överföring av hiv vid sex.

Centers of Disease Control and Prevention, USA:s smittskyddsinstitut, har sammanställt vad det nya kunskapsläget faktiskt innebär. Det finns andra sätt, som kondom och PrEP som också fungerar preventivt. Effektiv behandling översätts till "an effectiveness estimate of 100%" för att hindra överföring sexuellt.

Läs mer

Inga nya fall av hiv trots 77 000 ligg

783 par hade sex utan kondom 77 000 gånger utan att hiv överfördes en enda gång.

Partner 2-studien visar att omätbara nivåer gör att hiv inte kan överföras. I studien har man följt parrelationer där en lever med hiv och den andra utan. Nu finns den data på plats som gör att det tvärsäkert går att säga att risken är obefintlig.

Läs mer

Vi som står bakom

Hivplus samlar expertis och perspektiv från frivilligorganisationer och offentliga aktörer i Västra Götaland. Vi arbetar alla med hivfrågor på olika sätt och samarbetar inom World AIDS Day-nätverket.

Läs mer

Hiv plus förändring

Se våra filmer från tidigare års informationssatsning här.

Läs mer