"Det känns irrelevant vad en person har för hivstatus."

Vad innebär egentligen U=U?

Med effektiv behandling kan hiv omöjligt överföras vid sex. Det är en medicinsk revolution. Sedan 2019 råder det vetenskaplig konsensus, forskningen ställer sig bakom den globala kampanjen U=U, Undetectable = Untransmittable. Detta kunskapsläge påverkar såklart vardagen för personer som är berörda av hiv.

"Alla behöver veta detta – ska stigmat försvinna är det viktigt att folk förstår." 6 av 10 svenskar har inte koll, men det vill vi vara med och förändra. Uppdatera dina kunskaper och lyssna på oss som lever med hiv.

Rebecka

Att få hiv idag är något helt annat än för fyrtio år sedan och Rebecka återkommer flera gånger till hur många hon möter har kvar bilden av hur det var på 80- och 90-talet. Effektiv behandling gör att hiv inte förs vidare till andra och lagstiftningen har ändrats så att du i dessa fall inte längre behöver informera om din hivstatus vid sexuella kontakter. Men på vissa plan är det som om ingenting av detta har hänt.– När man säger att man har hiv kan folk antingen blir nyfikna eller så tystnar de och vet inte vad de ska fråga. Ibland blir hon tvungen att undervisa istället för att vara i stunden. Förutom hiv är det ofta transfrågan som kan bli ett ämne.


– Jag har ju två delar där. Ibland får jag föreläsa om saker och det känns jättetråkigt, det är inte det jag är där för.


Vissa personer hon träffat har haft många frågor och det har blivit som en frågestund.


– Då tappar man sexlusten totalt, då blir det bara diskussioner om hivet och ingenting av det andra.

Lars & Erik

– Han stod där i porten i alla fall. Men gud, oj vilken snygg! Sen blev det ju som det blev.


Erik och Lars har varit ett par i femton år. De pratade mycket om allt, redan i början och Erik var rätt fram med att han levde med hiv: "Låt oss få det där överstökat, så vet jag".

– För mig var det inget konstigt.... Jag hade redan klarat av allt det där om hiv i mitt huvud, jag visste vad det var, hur man kunde få det och att man bara kunde ta ett piller – eller ja, bara och bara, men ni vet vad jag menar. Så när jag träffade Erik hade jag redan bearbetat allt. ”Men tar du mediciner? Men ja men då så…” Det var aldrig någon oro. Det är en annan typ av verklighet vi lever i idag.

Sebastian

– Det har öppnat en helt ny värld av möjligheter. Jag har i och för sig aldrig känt mig begränsad i mitt sexuella liv men U=U innebär förändring. Redan när jag fick hiv fanns det signaler överallt om den här grejen. Omätbara nivåer gör att viruset inte går att överföra. Då var jag inte hundra procent säker på hur effektivt det var. Nu när det är officiellt är det annorlunda. Det känns otroligt bra. Ändå tar det tid att känna att det är på riktigt. Det var inte som att jag en dag läste om det och tänkte ”aha ja!”. Det är information som tar tid att förstå, även för oss själva. Kanske just för att det är så revolutionerande.

Peter

– Egentligen är det här inget nytt. Vi som är välbehandlade har inte kunnat överföra hiv tidigare heller men inom vetenskapen har de inte varit helt säkra innan. När de började prata om det blev vi lätt chockade, eller förvånade i alla fall. Wow, kände jag. Det känns jättebra rent teoretiskt men sedan är det lurigare i praktiken. Det är ju lite att ta till sig. Vi har gått omkring i tjugo år och trott att det funnits en risk helt i onödan. Jag skulle säga att det är en absolut rättighet för oss att veta.

Elisabeth

– Jag är en trygghetsjunkie. Att veta att jag inte är en risk för någon annan är fantastiskt befriande. Det känns säkert och tryggt. Står man på effektiv behandling finns det ingen möjlighet att överföra hiv. Alla behöver veta detta – ska stigmat försvinna är det viktigt att folk förstår. Sedan är det ju en jättegrej att jag inte behöver använda skydd, det är knappt att jag förstår det själv. Mitt motto och önskan är att leva livet på livets villkor och detta är en viktig pusselbit i det. För mig är det frihet.